Feedback

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία CETA μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά

17. Φεβρουάριος 2017
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (CETA - Comprehensive Economic and Trade Agreement) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Ο πρόεδρος Jean-Claude Juncker για τη συγκεκριμένη συμφωνία δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη δημοκρατική διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τον Καναδά. Επιχειρήσεις και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν να επωφελούνται από αυτή τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό. 

Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση όλοι μαζί και να επηρεάσουμε τη ρύθμιση των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η δουλειά που κάνουμε ήδη με τους Καναδούς φίλους μας για τη δημιουργία πολυμερών κανόνων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τις επενδύσεις.

Καλώ τώρα όλα τα κράτη-μέλη να διεξάγουν μια περιεκτική και ουσιώδη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, στο πλαίσιο της εθνικής διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας.»


Η επίτροπος εμπορίου Cecilia Malmström, δήλωσε: «Η ψηφοφορία αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά και όλοι μαζί στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Χτίζοντας γέφυρες αντί για τοίχους αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις που βιώνει η κοινωνία μας. 

Ο Καναδάς είναι στενός σύμμαχος της Ευρώπης. Μοιραζόμαστε αξίες και ιδανικά, και μια δέσμευση για το άνοιγμα των αγορών και μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Ο Καναδάς είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος, με ετήσιες εμπορικές συναλλαγές σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Μόλις το καναδικό κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, το επόμενο βήμα είναι να τεθεί προσωρινά σε εφαρμογή, η οποία ελπίζω να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα πρέπει να αρχίσουν να αποκομίζουν τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία πολύ σύντομα.»


Η CETA δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα από €500 εκατομμύρια το χρόνο τα οποία αυτή τη στιγμή καταβάλλονται στα τιμολόγια για τις προμήθειες που εξάγονται στον Καναδά. Σχεδόν το 99% αυτών των αποταμιεύσεων θα ξεκινήσουν από την πρώτη κιόλας μέρα. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποκτήσουν πρόσβαση στις καναδικές δημόσιες συμβάσεις και θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επαρχιών και δήμων του Καναδά.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή αντέχουν με δυσκολία το κόστος της γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, οι μικρές επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα με την αποφυγή επανάληψης των δοκιμών, τις χρονοβόρες τελωνειακές διαδικασίες και τις δαπανηρές νομικές αμοιβές.

500 εκατομμύρια καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επωφεληθούν επίσης από την CETA. Η συμφωνία προσφέρει περισσότερες επιλογές με υποστήριξη προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς μόνο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σέβονται πλήρως όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σε θέση να εισέλθουν στην αγορά.

Πηγή: ec.europa.eu
 

Το promitheies.gr δε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για το περιεχόμενο διασυνδεμένων ιστοσελίδων.